POZIV STUDENTIMA NA ZNANSTVENO – POPULARNO PREDAVANJE HRVATSKIH FIZIČARA


Pozivaju se studenti Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike da prisustvuju znanstveno – popularnom predavanju dvojice hrvatskih fizičara koje će se održati u srijedu 7. ožujka 2018. godine s početkom u 12:00 sati u predavaoni 1-2 na Fakultetu  prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Prof. dr. Ivica Puljak i prof. dr. Nikola Godinović, profesori splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, uz brojne znanstvenike iz cijelog svijeta sudjelovala su u jednom od najznačajnijih postignuća moderne fizike, vjerojatnog otkrića Higgsova bozona, popularne Božje čestice na CERN-u. Tematiku najavljenih predavanja možete pročitati u nastavku.

 12:00 - 13:00 prof. dr.sc.  Ivica Puljak:  „Otkriće Higgsovog bozona i mjerenje njegovih svojstava“

Otkrićem Higgsovog bozona 2012. eksperimentalno je potvrđeno postajanje Higgsovog polja koje je odgovorno za mase elementarnih čestica. Ovo otkriće je globalni znanstveni pothvat tisuća znanstvenika i inženjera koji je  započeo 90-tih godina   a u kojem su i znanstvenici iz Hrvatske dali svoj doprinos. Standardni model je teorija o fizikalnim procesima na najfundamentalnijoj skali koja je u cijelosti eksperimentalno potvrđena ali nije kompletan teorija jer ne uključuje gravitaciju i opisuje samo 5 % ukupnog  sastava svemira. 

13:00 - 14:00 prof. dr.sc. Nikola Godinović: „ Glasnici najsilovitijih procesa u svemiru, gravitacijski valovi i gama zrake“

Gravitacijski valovi i gama zrake glasnici su najsilovitijih procesa u Svemiru koji se odvijaju na energijama  koje je nemoguće postići u laboratoriju. Gravitacijski valovi otkriveni su 2015. godine   detektorom LIGO  čime je započela astronomija gravitacijskih valova, nov način opažanja svemira koji omogućuje studiranje sudara  crnih rupa, neutronskih zvijezda, opažanja procesa u dalekoj  prošlosti svemira gotovo na samom početku Velikog praska. Detekcija gama, najenergetskijeg dijela  spektra elektromagnetskog zračenja  iz svemira,  omogućuje nam da dobijemo ”sliku” najsilovitijih procesa u svemiru koji se odvijaju u blizini crnih rupa i neutronskih zvijezda.  Znanstvenici iz Hrvatske  članovi su MAGIC kolaboracije koja upravlja dvama najosjetljivijim teleskopima kozmičkih gama zraka i sudjeluju u izgradnji budućeg CTA opservatorija od stotinjak teleskopa. Gravitacijski valovi i gama zrake  omogućuju nam da vidimo najenergetskiji skeleton svemira.
STUDENTSKI PROJEKTI

FSRacingTeam

Sveučilište u Mostaru
Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike
Matice hrvatske bb, 88000, Mostar
Bosna i Hercegovina


| e-mail: office@fsre.sum.ba
| Tel.: +387 (36) 337-001
| Faks: +387 (36) 337-012
| Facebook stranica